Szent Márton legendája ma is él – nemcsak a néphagyományokban, hanem az illatozó konyhákban is. Járjunk utána a történetének!
Ki az a Szent Márton és mi a helyzet a libákkal?
Bánkúti libalakoma a Fehér Sas Panzióban
Népmesei felütéssel kezdve:
Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy kedves, jólelkű ember, akit Mártonnak hívtak. Valamikor 317 körül született, és már fiatalon is híres volt arról, hogy segítette a szegényeket, a betegeket és a rászorulókat. Jószívűsége miatt az emberek nagyon szerették, olyannyira, hogy püspökké akarták választani.
Márton azonban szerény ember volt, ezért inkább elrejtőzött. Racionális szempontokat figyelembe véve egy libaólat választott önkéntes száműzetése helyéül.
Azt viszont nem vette számításba, hogy a libák bizony nem tudnak titkot tartani: hangos gágogásukkal elárulták, így végül mégis püspök, majd később szent lett.
És most nézzünk néhány ide kapcsolódó megfigyelést/hagyományt:
Márton napon, ha a frissen sült libánál megnézzük a mellcsont színét, következtethetünk a télre. Ha fehér, akkor szép havas telünk lesz, azonban ha barna, esős, sáros időt hoz a december.
Időjárást tekintve: ha Márton napján havazik, esős tél lesz, ha esik, akkor fagy, majd hosszú szárazság következik, míg a jégeső a korai, márciusi tavaszra utal.
Nos, ennyit a történelmi vonzatról és a hagyományokról, most pedig lépjünk tovább a kulináris élmények mezejére. A Fehér Sas Panzió és Étterem különleges Márton-napi menüvel vár benneteket, ahol libából készült ételeinket kóstolhatjátok meg – klasszikus finomságok modern köntösben.
November 14–16. között gyertek fel Bánkútra, és élvezzétek a gasztronómiai élményeket 880 méter magasan – mert itt tényleg minden falat jobban csúszik!
Foglaljatok asztalt még ma, és kóstoljátok meg a Márton-napi libás menüt a Fehér Sas Panzió és Étteremben!
Baráti üdvözlettel,
Beáta
A Fehér Sas Panzió és Étterem (egyik) lelkes dolgozója
Kulcsszavak: Márton nap - Bánkúti libalakoma - gasztronómiai élmények