Fehér Sas Panzió és Étterem
GRILLEZÉS
Grillezés: a nyár csúcspontja!

A grillezés egy tartalmas és élvezetes közösségi program, mellyel a Fehér Sas Panzió és Étterem csapata téged is elkápráztat! Látogass el hozzánk és kóstold meg a különleges ételeket!

Mit, hogyan és mivel érdemes grillezni?

A tavasz és a kellemesen meleg idő egyet jelent a szabadtéri tevékenységek térnyerésével - legyen szó kültéri sportolásról, strandolásról, barátokkal való időtöltésről vagy szabadtéri sütögetésről és grillezésről - mind tökéletes közösségi programmá nőheti ki magát. Ez a lendület ráadásul ősszel sem hagy alább. Az indián nyár rengeteg lehetőséget rejt magában, így október közepéig nem érdemes elpakolni a szeretett grillfelszerelést.

Mire van szükséged a felejthetetlen grill-élmény biztosításához? Milyen húsok és zöldségek kerülhetnek a grillrácsra? Hogy érdemes előkészítened a sütni kívánt alapanyagokat? Hogyan lehet segítségedre a Fehér Sas Panzió és Étterem abban az esetben, ha te csak a grill ételek elfogyasztásából szeretnéd kivenni a részedet? Olvass tovább és tudj meg többet a grillezés tudományáról!

A grillezés rövid története

Milyen unalmas lenne a nyár szabadtéri sütögetés nélkül? A grillezés egyet jelent a szabadsággal. A grillezés nem csupán egy ételkészítése forma, hanem egy hobbi, egy életérzés és egyszerre egy közösségépítő program is. Ekkor összeül a család, összegyűlik a baráti társaság, más színében mutatkozik meg a munkahelyi közösség is. 

A grillezés gyökerei egészen az őskorig nyúlnak vissza, hiszen a tűz használatának kezdetével az ember megtanulta parázson megsütni az elejtett vadat, amely teljes mértékben megváltoztatta az étkezési szokásait. A tűz fölötti sütést kiegészítette az étel parázsra vagy közvetlenül a tűzben való elhelyezése, mely által egy sokkal puhább, szaftosabb, valamint a gyógy- és fűszernövények által sokkal ízletesebb végeredmény született.

Parázson sütés mai formája

A legújabb konyhai eszközök megjelenése ellenére a mai modern ember még mindig szereti igénybe venni a tűz nyers erejét. Manapság már sokkal könnyebben és gyorsabban el tudjuk készíteni ételeinket, mintha a tűzön készítenénk, elektromos főzőlap vagy sütő segítségével, azonban a füst és a parázs együttes erejének különleges ízorgiában való összeolvadása megismételhetetlen. 

A grillezett étel alapjaiban különbözik a serpenyőben vagy sütőben elkészített ételtől, különböző fűszerekbe, olajokba és szószokba pácolt hús ízét tökéletesen kiegészíti a füstös ízvilágot. Amennyiben az ember megtanulja mindezt kombinálni, akkor garantáltan minden egyes nap csak grill ételeket szeretne fogyasztani.

Mire van szükséged a grillezéshez?

A sikeres grillezés legfontosabb eleme maga a grill, ezért érdemes gondosan megválasztani annak típusát. Alapvető működés tekintetében 3 grill típust különböztethetünk meg. Léteznek faszenes, elektromos és gázos grillek. A fajta megválasztását nagyban befolyásolja az idő és energia, amit a sütésre szeretnél szánni, valamint az elért végeredmény jellegével kapcsolatos elvárásaid is.

Faszenes grillek

A faszenes grillek a leghagyományosabb grillezési vonalat képviselik. Idő, hozzáértés és folyamatos jelenlét szükséges mind az előkészítéshez, mind pedig a sütéshez, ám annak aki hobbiként tekint a grillezésre mindez hozzátartozik az élményhez. 

A faszén begyújtása, majd a hús megsütése egyaránt munkaigényesebb, hiszen elektronika nélkül nem lehet pontosan szabályozni a hőmérsékletet. Ennek ellenére kifejezetten magas hőmérsékleti tartomány elérésére képes. Figyelni kell, hogy a grill melyik felén ég jobban a szén és hol hagyott alább - ennek tekintetében forgatni rajta a sütnivaló ételt - ám ebben rejlik a grillezés szépsége. A faszenes grillek által biztosított íz megismételhetetlen - kissé füstös, kissé szenes - a páccal egyesülve verhetetlen.

Gázgrillek

A gázgrillek gyorsak és kifejezetten könnyen kezelhetők. Egyszerűen szabályozható a hőmérséklete, így pillanatokon belül megsül rajta a grillezni kívánt hús. Tisztítása egyszerű, ám hátrányának mondható, hogy elvész a füstös íz. A gázgrillhez használatos gázpalackok újratöltéséről sem szabad megfeledkezni, nehogy a hiányos felszerelésen múljon a közösségi sütögetés.

Elektromos grillek

Az elektromos grillek kissé kilógnak a sorból, hiszen a grillezés élményét csupán utánozni képesek, ám azt magas szinten teszik. Előnyének mondható, hogy nem csak kültéren, hanem beltéren is probléma nélkül alkalmazható, füstös szag és szennyeződések nélkül. Sőt akár kisebb terasszal, vagy erkéllyel rendelkező ingatlan esetében is magabiztosan használható anélkül, hogy kellemetlenségeket okozna a szomszédoknak.

Használatához nincs szükség szakértelemre, könnyen tisztítható alkatrészekkel rendelkezik, melyeket akár mosogatógép segítségével is szennyeződésektől mentessé lehet varázsolni. A hőmérséklet egyszerűen szabályozható, így tökéletesen sült húsok fognak születni, ám a kedvelt füstös utóíz nélkül.

Mit érdemes még beszerezned?

A grillet különböző elengedhetetlen grill eszközökkel szükséges kiegészíteni. Ugyan a grill legtöbb esetben tartalmazza magát a grillrácsot, érdemes tüzetesebben megvizsgálni, hogy milyen anyagból készült és milyen bevonattal rendelkezik, hiszen mégiscsak azon sül az elfogyasztott étel.

A rács mellett fontosak azok az eszközök, amelyekkel a zöldségeket, húsokat forgatni vagy megfogni tudod - mint a fogó, a spatula, a nyárs és a villa. A rács tisztításához is érdemes olyan eszközöket beszerezni, mint a grillkefe vagy a kaparó. Kiegészítheted a felszerelést hőmérővel, hogy ellenőrizni tudd a hús pontos hőmérsékletét a tökéletes végeredmény elérése érdekében.

Nem hiányozhat végül a begyújtáshoz szükséges fa, faszén, brikett vagy gázpalack sem - melyet a grill típusától függően szükséges megvásárolni.

Milyen ételeket tudsz grillezni?

Húsok és zöldségek tekintetében is kifejezetten széles a skála, már csak a fantázia szab határt annak, hogy mi kerül a grillrácsra. Megfelelő fűszerezés mellett tökéletes és egyedülálló ízkombináció érhető el, melyet garantáltan imádni fog a család vagy a baráti társaság. 

A lista legelején szerepel a marhahús és azon belül is a steak. A viszonylag gyors sütésnek köszönhetően megmarad a hús belső nedvességtartalma és szaftossága, így fűszerezés tekintetében sem szükséges elrugaszkodni a megszokott só, bors kombinációtól. A marhahúsból készült hamburger pogácsa is tökéletes élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

A sertéshús - közte a tarja, a karaj és az oldalas, különböző pácokban megfürdetve omlósra sülnek a grillen. A csirkemell és comb sokak kedvence, grillen is jól teljesít, de akár a bárányhús is a terítékre kerülhet. Az ínyencebbek a tengeri ételeket is grillezhetik - különböző halak mellett a kalamári és a rák is ízletes végeredménnyel kecsegtet. 

Zöldségek közül a paprika és a paradicsom, a cukkini és a padlizsán, a burgonya és a hagyma, valamint a gomba és a kukorica is tökéletes választás. Sőt mi több, a gyümölcsök grillezését is érdemes kipróbálni, hiszen a hő által karamellizált gyümölcscukor egyedülálló élményt biztosít, ahogyan az egyszerre édes és füstös íz elolvad a szájban. Végül pedig a sajtokat sem szabad kihagyni a sor végéről, hiszen a grillezett camembert vagy trappista sajt is sokak kedvence.

Grillezés, mint a közösségépítés központi eleme

Amennyiben otthonodban nem áll rendelkezésedre grillsütő, vagy lakóhelyed jellegéből adódóan lehetőségeid korlátozottak, akkor látogass el hozzánk, a Fehér Sas Panzió és Étterembe, hiszen mindazonáltal, hogy itt tartózkodásod ideje alatt biztosítani tudjuk számodra a szalonnasütéshez, bográcsozáshoz és grillezéshez szükséges eszközöket - gömbgrillt és a használatához elengedhetetlen faszenet - akár grillezünk is helyetted!

Grill ételek és az elfogyasztás élménye

Sokak számára nem maga a grillezés nyújt felejthetetlen élményt, hanem a finomabbnál finomabb grill ételek elfogyasztása. Éppen ezért, az általunk szervezett tematikus grill napokon mi biztosítunk mindent, ami egy igazán emlékezetes összejövetelhez szükséges. Ínycsiklandozó és változatos grill ételekkel, hűsítő italokkal, kemencében sült finomságokkal várjuk szállóvendégeinket, valamint a grill ételek környéken kiránduló szerelmeseit egyaránt. A hangulatot pedig élőzenével pezsdítjük fel a tökéletes élmény megteremtése érdekében.

Tematikus napok és rendezvények ételei

Nemcsak a tematikus napokon kerül elő a grill és a kemence, a rendezvényeinken, legyen szó kisebb családi összejövetelekről - szülinapról, évfordulóról, más egyéb neves eseményről - vagy nagyobb rendezvényekről - esküvőről, csapatépítőről és céges buliról - bőséges ételválasztékkal szolgálunk kültéri látvány grillünknek köszönhetően.

Látogass el hozzánk, ha a Bükkben jársz vagy tölts egy hétvégét Magyarország egyik legmagasabban elhelyezkedő panziójában, ahol a különleges és egyben hűsítő hegyi klíma tökéletes kiegészítésként szolgál a grill ételek elfogyasztása mellé.


Nézd meg szabad időpontjainkat és foglald le a számodra legideálisabbat!

Kulcsszavak: grillezés - bükk - sütögetés